Sunday, March 6, 2011

[ADAKAH PEMIMPIN KITA ZALIM?]

   Zalim. Apa yang dimaksudkan zalim. Membunuh? Menyiksa? Mendera? Bukan semata-mata itu. Takrifan zalim ialah "meletakkan sesuatu BUKAN pada tempatnya.". Ini bemaksud apa saja yang kita lakukan, yang kita letak bukan pada tempat yang sepatutnya. KITA ADALAH ZALIM.
   Contoh, mengapa menganggap pembunuhan itu zalim. Pembunuhan ada yang dibenarkan malah ada yang wajib. Contoh dibenarkan seperti berperang atau hukum balas bunuh. Dan wajib seperti hukum hudud, rejam sampai mati kepada penzina perempuan dan lelaki yang sudah berkahwin. Dan ada pembunuhan yang ZALIM. Membunuh sesuka hati, membunah orang yang tidak bersalah. Mengapa ia dikatakan ZALIM? Sebab kita meletakkan peluru kedalam kepala, walhal peluru xsepatutnya berada didalam kepala orang tersebut. Ini bermakna kita sudah meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya.
   Bukan nanti melibatkan nyawa, atau dipandang kesian oleh sesetengah orang. Meletakkan songkok diatas lantai pun dianggap ZALIM. Sebab, songkok sepatutnya diletakkan di kepala bukan diatas lantai. Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. Sama seperti enjin kereta, kereta kancil g letak enjin skyline. Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya.
   Sebab dan alasan inilah menjadi punca rakyat di Mesir dan beberpa negara di seluruh dunia bangkit. Kerana menentang kezaliman itu WAJIB. WAJIB, buat dapat pahala xbuat BERDOSE. atau buat, masuk SYURGA, xbuat masuk NERAKE. Adakah dose dan nerake lebih ringan jika dibandingkan dengan ISA atau setaraf dengannya. Mengapa Mubarak dikatakan ZALIM? Mubarak mempunyai harta kekayaan yang melibihi 70bilion dan rakyatnya, mejoriti fakir&miskin. Dikatakan, jika diagih semua hartanya kepada seluruh penduduk Mesir. Setiap seorang akan mendapat 120ribu. Ini yang dikatan zalim. 120ribu itu sepatutnya diletakkan pada poket RAKYAT. Tapi Mubarak meletakkan harta RAKYAT, HAK RAKYAT dalam poketnya.
   Bukankah TAAT kepada pemimpin itu WAJIB? Allah berfirman. "Wahai orang yang beriman, taatlah kamu kepada ALLAH, Dan taatlah kepada RASUL, dan KETUA DIKALANGAN KAMU." Maksud ayat itu kita disuruh taat kepada Allah, RasulNya, dan ketua dikalangan kamu. Bukan sekadar ketua, tetapi ketua dikalangan KAMU. Siapa dikalangan kamu itu? RAKYAT? bukan sekadar rakyat. tapi "YA AYUHALLAZI NAAMANU" "WAHAI ORANG YANG BERIMAN." maksud ketua dikalangan kamu ialah ketua dari kalangan orang yang beriman.
   Apa yang dikatakan BERIMAN? adakah sekar ISLAM? Sekadar ketua negara ISLAM? TIDAK! orang beriman ialah orang yang buat semua benda yang ada dalam AL_QURAN&HADITH. Termasuk, cara berpolitik dan UNDANG2 ISLAM.
   ADAKAH PEMIMPIN KITA ZALIM? Jika mereka tidak ZALIM, mengapa masih ada RAKYAT yang tidur dalam REBAN AYAM, sedang  mereka duduk kt dalam mahligai? mengapa ada WAKIL RAKYAT yang masih memliki lebih dari satu banglo mewah, sedang ada RAKYAT dikawasannya yang duduk dalam rumah setaraf dengan kuncing dan anjing. Jika mereka tidak ZALIM, KEMENANGAN yang sepatutnya diletakkan kepada SESEORANG itu diletakkan kepada ORANG LAIN? Jika mereka tidak ZALIM, mengapa ada manusia yang diletakkan didalam ISA sedang manusia sepatutnya diletakkan dirumahnya? Bukankah duit itu sepatutnya diagihkan kepada RAKYAT. Kerana duit itu HAK RAKYAT. Ingat PERDANA MENTERI, MENTERI, WAKIL RAKYAT, kamu semua adalah AMAH kepada RAKYAT. KAMI adalah majikan kamu, sebab KAMU mintak kerja dekat kami. KAMI yang bagi kerja dekat kamu. Bukan macam SULTAN yang sediakala dilahirkan sebagai pemerintah.
   Jadi marilah sama fikirkan. Hidup ini sementara. Aku lebih rela berjalan ke TALI GANTUNG, duduk dalam ISA. Kerana itu TIDAK buat hati aku berasa TAKUT lebih dari TAKUT DUDUDK DALAM NERAKA.
Akhirnya aku tinggalkan kepada kalian satu hadith buat fikirkan bersama, Rasulullah s.a.w bersabda "AKU TIDAK PERNAH TAKUT PADA RAJA-RAJA(PEMBESAR2)". Fikir-fikirkanlah.

No comments:

Post a Comment